Soms kunnen omstandigheden er toe leiden dat u hoe dan ook uw huis moet verkopen met verlies. In dat geval is er meestal ook spoed bij om te voorkomen dat schulden verder oplopen. Op momenten dat u gaat zoeken naar dit soort oplossingen zult u inmiddels bewust zijn dat de partijen die snel vastgoed opkopen in vrijwel alle gevallen een stuk minder zullen betalen dan wat men mogelijk denkt te ontvangen. Opkopers lopen het risico en gaan de lasten dragen voor de woning die zij dan moeten zien te verhuren of verkopen.

Diegene die wel een hypotheek kunnen krijgen hebben de keuze uit een groot aanbod. En als uw woning niet voldoet aan de vraag van de kopers dan kan uw woning wel eens lang te koop staan. En dat kan lastig zijn als u een nieuwe woning heeft gekocht en met twee hypotheken zit. Of als u door een echtscheiding uw woning moet verkopen en de woning heeft bijvoorbeeld achterstallig onderhoud. Dan kan het lang duren voor uw woning verkocht wordt. En de vraag is dan maar wat de koper wil of kan betalen voor de woning.

Rekenvoorbeelden huis verkopen met verlies

Hoewel niet iedere situatie hetzelfde is kunnen wat rekenvoorbeelden de keus  voor huis verkopen met verlies wat makkelijker maken:

Stel u heeft een nieuwe woning en uw oude woning wordt maar niet verkocht. De wijk is niet super (de reden dat u verhuist bent) en de woning staat al bijna 18 maanden te koop. U heeft al die tijd de maandlasten betaald en de woning kost u geld. Inmiddels is na 18 maanden ruim 22.000 betaald aan extra lasten. Er staan meerdere woningen te koop in dezelfde straat. En de gemiddelde verkoopprijs is met 150.000 al 30.000 euro lager dan u liever had gezien. Bovendien is een geheel gerenoveerde woning onlangs verkocht voor 10.000 euro dan uw woning.

In dit scenario mag u van geluk spreken als iemand de woning zou kopen. Opkopers zullen in dit geval rond de 90.000 tot 100.000 euro bieden voor uw woning, terwijl uw vraagprijs 160.000 euro is. Dan zult u in eerste instantie de hakken in het zand zetten en dit als niet bespreekbaar te maken. Toch is dit de overweging waard want stel dat uw woning nog eens 18 maanden te koop staat dan zijn de kosten al opgelopen tot ruim 44.000 en die blijven oplopen.

Door de woning te verkopen stoppen direct de kosten. Dus in plaats van dat dit u nog veel geld gaat kosten heeft u dit geld maandelijks beschikbaar. Stel dat dit 1300 euro is dan kan enige restschuld worden gefinancierd met de nieuwe hypotheek waardoor u in plaats van 1300 per maand nog maar enkele honderden euro’s te betalen heeft om de restschuld te financieren.